top of page
Etsi
Writer's pictureElina Bergmann

Bengalin ruokinta

Päivitetty: 11. jouluk. 2022

Kaikki kissani ovat mahdollisimman lajityypillisellä ruokavaliolla, joka koostuu raa’asta lihasta, luista, sisäelimistä, kalasta, raaoista kananmunista ja yrteistä/ hapatetuista tuotteista.

Kala ei oikeastaan kuulu maatiaisten tai useimpien rotukissojenkaan ruokavalioon, mutta bengalit polveutuvat Aasian leopardikissasta (ALC), joka on erittäin taitava uimari ja saalistaa myös vedessä - moni bengali rakastaakin vettä ja uimista jopa luonnonvesissä. Tästä syystä pidän myös kalaa ja äyriäisiä (sopivissa määrin) osana bengalin lajityypillistä ruokavaliota.


Tässä kolme nyrkkisääntöä bengalin ruokintaan:


Käytä raakarukaa.

Kissallesi paras vaihtoehto on raakaruoka. Tai no, paras vaihtoehto olisivat kokonaiset tuoreet pienet jyrsijät, linnut, munat, hyönteiset ja matelijat, jotka ovat eläneet lajityypillisen elämän luonnossa. Jos varpusjahti ei sovi päivittäiseen aikatauluun, suosittelen raivaamaan pakastimesta lokeron kissanruoalle. Lokero on syytä täyttää Maukkaan kissojen täysravinnoilla. Pakastimesta otetaan aina tarvittava määrä pullia sulamaan huoneenlämpöön tai jääkaappiin ja ne tarjotaan kissalle. Simple as that.




Jos teolliset ruoat ovat ainoa vaihtoehto, käytä märkäruokaa.

Joskus on turvauduttava helposti mukana kulkeviin ja hyvin säilyviin ruokiin. Näissä hätätilanteissa käytä kissoijen märkäruokaa, jossa ei ole muita ainesosia kuin lihaa tai mereneläviä.


Kierrä kaukaa kaikki sellaiset pussit ja purkit, joissa on viljaa tai ”kasviperäisiä” ainesosia. Satunnaisesti käytettynä (näyttelyt, laivamatkat, viikonlopun mökkilomat) ei tarvitse olla tarkkana sen suhteen, ottaako käyttöön täydennysravinnon vai täysravinnon. Märkäruoka on kuitenkin myös erittäin vahvasti prosessoitua ja haistat tuon lomareissun jälkimainingit kissasi hiekkalaatikossa joitakin päiviä.


Pysy kaukana nappuloista.

Kissaeläimet ovat aavikkokansaa ja tottuneet saamaan tarvittavat nesteet suoraan ravinnosta (pienet jyrsijät, linnut, munat ja liskot). Munuaisongelmat ovat yleisin nappuloiden aiheuttama oire ja nykyään jopa alle 3-vuotiailla kissoilla tavataan merkittäviä ongelmia juuri munuaisissa ja virtsateissä. En lähde edes tässä avaamaan, miten viljoilla, maissilla, perunalla, soijalla yms. kyllästetyt, kärvennetyt, kuivat teurasjätepallerot eivät ole soveltuvaa ruokaa absoluuttiselle lihansyöjälle. Oikeasti "laadukasta" nappulaa ei yksinkertaisesti ole olemassa - ehkä alunperin laadukkaat raaka-aineet on poltettu karrelle ja muokattu kuivahtaneiksi papanoiksi jopa niissä "laadukkaissa" vaihtoehdoissa.


Jos on aivan pakko turvautua johonkin kuivaan ruokaan, niin kyseeseen tulee ainoastaan pakastekuivattamalla valmistetut ja hyvin vedessä turvotetut tuotteet. Zooplussalta saa tilattua kotiin Feringa-merkiltä Cold-pressed kana- ja kalkkunavaihtoehdot. Muutamien kokeilujen perusteella nämä ovat kissojen mielestä herkullisia ja miellyttäviä myös käyttöominaisuuksiltaan.



Jos kissan ruokintaan haluaa panostaa hiukan enemmän, suosittelen täydentämään valmiita raakaruokasekoituksia kolmella tuotteella:


Borista saa ikävä kyllä vain 3L hanapakkauksissa, mutta talouden ihmiset saattavat myös hyötyä päivittäisestä maitohappobakteeri, pre- ja probiootti, entsyymi- ja flavonoidi ”shotista”. Raakaruoka sisältää itsessään jonkin verran hyviä bakteereita, mutta valmiista raakaruokatuotteista puuttuvat ”saaliseläinten” vatsalaukkujen sisällöt, eli hapatetut kasvikset ja niiden sisältämät suolistoa hellivät ainesosat. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa kissaan kokonaisvaltaisesti ja päivittäinen ruokalusikallinen Borista kissan raakaruokapullien joukossa on erittäin perusteltu lisä.



Effektri Öljyä markkinoidaan lähinnä koirille, mutta kaikista markkinoilla olevista öljylisistä Effektri on myös kissoille ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Effektrissä on hyvä suhde omega-6 ja omega-3 rasvahappoja, se sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja ja luonnollista D-vitamiinia. Kirsikkana kakun päälle tuotteessa on myös ekstra-neitsytoliiviöljyä, josta saa hyvän annoksen polyfenoleita. Muiden öljylisien ongelmat ovat yleensä niiden härskiintyminen (tuotetta kannattaa maistaa itse ennen sen käyttöä) ja niiden sisältämät kissoille täysin hyödyttömät kasviöljyt (pellava, rypsi, auringonkukka yms) myös pilaavat omega-6 ja omega-3-suhteen. Kissalle kannattaa ostaa pienin mahdollinen pullo, sillä kissan päivittäinen annos öljyä on vain 1-2ml. (Teelusikallinen on jo 5ml, eli tarvittava annos on todella pikkuruinen.)


Sinkkiä on luonnostaan lihassa ja sisäelimissä, mutta etenkin kasvava tai jalostuskäytössä oleva kissa saattaa hyötyä ylimääräisestä sinkistä ruokavaliossa. Jos haluaa käyttää sinkkilisää, on syytä valita mahdollisimman monipuolinen ja hyvin imeytyä valmiste. Yksi Puhdistamon kapseli sisältää sinkkiä 30mg, mikä on yhdelle kissalle todella ylimitoitettu annos - ja etenkin kun sinkkiä tulee myös raakaruoasta. Jos omistaa vain yhden kissan, jakaisin yhden kapselin sisällön noin neljälle päivälle. Kapselin voi tyhjentää vaikka munakuppiin ja hyödyntää sitä 4 päivää. Jos kissoja on kaksi, voi käyttää puolikkaan kapselin päivässä, mutta pienempikin määrä riittää hyvin.


Biomedin sinkkitipat sisältävät 15mg sinkkiä per teelusikallinen (5ml). Käyttäisin tuon teelusikallisen verran päivässä kahdelle aktiiviselle ja suurikokoiselle tai kasvavalle kissalle. Yhden kissan tarpeisiin käyttäisin enimmillään puolikkaan teelusikallisen verran päivässä.



Jos näiden lisäksi haluaa hemmotella kissaa ja pakastimessa on tilaa, suosittelen ehdottomasti ostamaan satunnaiseen käyttöön esimerkiksi kanansydämiä, kanankauloja ja kanansiipiä.


Ruokaa ei myöskään tarvitse tarjota kulhosta - jos kestää sotkua, voi ruokaa myös piilotella pahvilaatikoihin tai kiipeilypuuhun yms ja antaa kissan tehdä hiukan salapoliisityötä “leipänsä” eteen! Bonuksena kissa saa fyysistä ja henkistä stimulaatiota.



2 287 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 Comments


Elina Bergmann
Elina Bergmann
Jan 09, 2021

Kalsiumia on noissa valmiissa raakavalmisteissa reippaasti, eli sitä en lähtisi lisäämään. Yliannostuksen varaa ei toki ole, mutta kissan jätökset muuttuvat ”luukakaksi”. Lisään noihin mainitsemiini Maukkaan ja MUSHin kissojen pakasteisiin sinkkiä, öljyä ja maitohappobakteereita, mutta ilmankin pärjää!

Like

xlhoikkala
Jan 09, 2021

Sisältääkö mainitsemasi valmiit raakaruoat tarpeeksi kaikkea myös kissanpennulle, vai lisäätkö esim kalsiumia ruokaan jossain muodossa johonkin ikään saakka?

Like
Post: Blog2_Post
bottom of page