top of page
Etsi
 • Writer's pictureElina Bergmann

Mitä bengali maksaa?

Päivitetty: 10. huhtik. 2023

Rotukissojen kasvattaja saa paljon yhteydenottoja, joissa tiedustellaan lemmikkikissan hintaa. Kuullessaan hinta-arvion (noin 1500€), kyselijä usein hiukan järkyttyy – naapuri veloittaa kattinsa pennuista 50€/ nenä! Eläinsuojelusta saa kannettua kissan kotiin noin satasella!


Kasvattajan kulut

Ei, rotukissa ei syö kultahippuja tai kakkaa timantteja, mutta tarkastellaanpa kuluja, jotka syntyvät jo pelkästään jalostusnaaraasta ennen astutusta:


 • Jalostusoikeudellinen naaras maksaa yleensä vähintään tuplasti sen mitä lemmikkikissa

 • Napatyrätodistus 20 €

 • Fiv/Felv-testit 60€

 • Näyttelykulut noin 60€/ päivä (+ matkat yms.)

 • Eläinlääkärin tarkastus ennen astutusta 60€

 • Geenitestit 120€

 • Sienitestit, veriryhmä 50€

 • HCM- ultra 400€

 • Jalostusvakuutus yms...


= vähintään 2350€

Astutuksen jälkeen:

 • ”Hyppymaksu” 300€

 • Erikoisruokavalio ennen synnytystä 100€

 • Mahdolliset tiineystarkastukset 100 – 250€

Pentujen synnyttyä:

 • Imetysruokinta 150€

 • Pentumaksu kollin omistajalle 350€/ pentu

 • Pentujen ruokinta 150€/ pentu

 • Pentujen hiekka 100€

 • Pentujen sirutus 20€/ pentu

 • Pentujen rokotus 50€/ pentu

 • Pentujen lääkäritarkastus 50€/ pentu

 • Pentujen madotus 20€/ pentu

 • Pentujen rekisteröintikulut 40€/ pentu

 • Pentujen kastraatio/ sterilisaatio 100€/ pentu

Kollin valinta vaatii monta työtuntia ja pentujen synnyttyä kasvattaja käyttää joka päivä vähintään tunnin pienistä kasvateistaan huolehtimiseen ja jälkien siivoamiseen. Sairaan pennun takia saattaa joutua jäämään töistä kotiin useaksi päiväksi, jotta pystyy ruokkimaan pentua ympäri vuorokauden parin tunnin välein. Tämän lisäksi kasvattaja vastailee lähes päivittäin yhteydenottopyyntöihin ja järjestelee viikoittain tapaamisia pennuista kiinnostuneiden kanssa. Tähän päälle vielä esimerkiksi verkkosivujen ylläpito yms.

Pentujen syntymän jälkeen

Sanotaan, että pentueen koosta huolimatta kuluja tulee noin 2350€ jo ennen kuin kollista on ollut puhettakaan. Kollin vierailu, tiineysajan ruokavalio ja lääkärintarkastukset kustantavat vähintään 750€. Nyt rahaa on mennyt jo 3100€ ja vieläkään ei ole varmuutta elävänä syntyvistä pennuista. Melkoinen taloudellinen riski!

Oletetaan, että synnytys sujuu ongelmitta ja saadaan komea neljän naperon pentue! Nyt emo tarvitsee imetysruokaa normaaliruokinnan lisäksi, johon kuluu ekstraa noin 150€ pentujen määrästä ja imetysajasta riippuen. Pennut käyttävät kissanhiekkaa noin 100€ edestä. Kustannuksia per pentu tulee tähän päälle vielä noin 800€. Neljän pennun pentue maksaa kasvattajalle siis noin 6550€.

Naaraan kulut ennen kollin valintaa 2350 €

Lääkärintarkastukset, tiineys, kollimaksu 750 €

Imetysruokinta ja pentujen hiekka 250 €

Neljän pennun kulut pentumaksuineen 3200€ (800 €/ pentu)

YHTEENSÄ: 6550€

Nyt pennut ovat luovutusikäisiä

Kasvattaja myy pennun 1500€ hintaan. Tuloja olisi odotettavissa peräti 6000€! Miinustetaan tästä tuo jo käytetty 6550€. Jos kaikki on mennyt hyvin, kasvattaja jää tappiolle vain 550€. Pennut asuvat kasvattajan luona vähintään ensimmäiset 14 elinviikkoaan ja vaativat etenkin alussa tiivistä huolenpitoa. Voidaan sanoa, että pennut vaativat jo pelkässä perushoidossa noin tunnin päivässä – eli aivan vähintään 100 työtuntia pelkkään pentujen ruokintaan ja jälkien siivoamiseen ja tähän päälle ostajien kanssa kommunikointi, vierailujen järjestelyt, eläinlääkärireissut yms; yhteensä vähintään 160 tuntia per pentue (arvio on melkoisen alakanttiin)! Kasvattaja ei saa tästä valtavasta ajallisesta panostuksesta mitään taloudellista korvausta. (Kokopäivätyötä tehdään yleensä 176h kuukaudessa, eli pentueen kasvattaminen vastaa suunnilleen täyttä työskentelykuukautta.)


Ja tätä kirjoittaessani pohdin kyllä kovasti, että olisiko jo aika korottaa pentujen hintoja 🤷🏼‍♀️😅


HUOM! Pentujen kanssa leikkiminen ja heidän hellimisensä on tietenkin aivan eri asia. Moni ihminen varmasti maksaisi "kissanpentuterapiasta", johon uppoutuu helposti useaksi tunniksi päivässä. Hiekkalaatikoiden tyhjentäminen, raakojen lihojen paloittelu, kukkamultien lakaisu, koritse-esineiden jäännösten keräily, karvojen imuroiminen, verhojen paikkailu, eläinlääkärirumba, mattojen ja muiden tekstiilien pyykkääminen ja lukuisten muiden pienempien ja isompien tuhojen jälkien korjailu sen sijaan on kaukana hauskasta.

Luonnollisesti kulut eivät joka kerta ole näin suuria - yhdellä naaraalla voi toki teettää halutessaan muutaman pentueen ja kollimaksuissa on suuria eroja. Oman siitoskollin ostaminen ei luultavasti ole milloinkaan taloudellisesti kannattavaa, mutta toisinaan pentu- ja "hyppymaksut" ovat huomattavan paljon esimerkkiä edullisempia. Ja toki pentuja saattaa myös syntyä enemmän kuin neljä. Teoriassa kasvattajan on siis myös joskus mahdollista saada edes nimellinen taloudellinen korvaus myös pentuihin ja kasvatustoimintaan sijoitetusta ajasta, mutta tavanomaisesti nämä "voitot" menevät suoraan kasvatustoiminnan kehittämiseen, eli uusiin jalostuskissoihin, näyttelyihin yms.

Väittäisin, ettei yksikään täysijärkinen ihminen kasvata rotukissoja dollarinkuvat silmissä! Motiivit ovat tässä ihan toisaalla, mutta kasvatustoiminnan kehittäminen on yleensä mahdollista vain, jos ainakin toisinaan kasvattaja ei jää kovin hurjasti miinukselle (ja silti kasvattaminen vaatii melko paksua säästötiliä)! Yhdenkin uuden kissan tuominen kasvatustyöhön vaatisi kymmenien pentueiden "tuotot". Kasvattajat tapaavatkin usein kutsua kasvatustyötään todella kalliiksi harrastukseksi ja ihan syystä!
 

Heillandi-kissojen hinnoittelu


Lemmikkipentu 1600 € (vuonna 2023)

Jalostuskissa 3600 €*


* 50% alennus kasvattajille, jotka tekevät vähintään 500 € lahjoituksen jollekin seuraavista järjestöistä:

- WWF

- Suomen Luonnonsuojeluliitto

- Siemenpuu-säätiö

- Suomen Pakolaisapu

1 741 katselukertaa2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

2 commentaires


sofia.raman
11 déc. 2022

Haluaisin 16v synttärilahjaksi bengalin pennun koska oon toivonut kauan bengalia, saanko sen hintaan 150e😊

J'aime
Elina Bergmann
Elina Bergmann
11 déc. 2022
En réponse à

Hei, Lemmikkipennun hinta on vuodesta 2023 alkaen 1600€.

J'aime
Post: Blog2_Post
bottom of page